Teks untuk Podcast 6 Oktober 2016

Podcast tersebut merupakan rakaman audio sebuah rencana yang diambil daripada akhbar Utusan Malaysia bertarikh 24 September 2016 dan teks asalnya adalah seperti berikut:

Sembang-sembang

Sampai sekarang saya benci bapa tiri

Seorang anak memerlukan ibu dan ayah untuk melengkapkan hidup mereka, tanpa kedua-duanya hidup tidak bererti dan kasih sayang akan terlerai.

Saya hormat ibu atau bapa yang kekal bersendirian setelah pasangan mereka meninggal dunia atau mereka bercerai hidup.

Tetapi kepada yang ingin bernikah lain, elok fikir semasak masaknya sebelum berbuat demikian khasnya mereka yang mempunyai anak remaja.

Banyak berlaku kes, perkahwinan semula seorang wanita mengundang masalah apabila suami baharu tinggal serumah bersama anak tiri.

Ini kisah pilihan saya minggu ini, kiriman Atiqah (bukan nama sebenar) yang melalui pengalaman pahit semasa remaja setelah ibunya bernikah dengan lelaki muda.

Ini cerita Atiqah.

“Usia saya sekarang lewat 20-an. Saya dilahirkan di sebuah kampung di utara tanah air. Saya anak sulung daripada tiga beradik. Abah meninggal dunia ketika saya berusia 13 tahun. Mujur mak bekerja dan abah ada pencen.

“Kami jadi anak yatim selama setahun lebih apabila mak buat keputusan bernikah lagi. Saya mulanya menghalang, tetapi mengenangkan mak masih muda, saya mengalah. Tapi saya sedih sebab lelaki yang mak pilih, anak teruna lima tahun muda daripada mak.

“Ketika itu saya berusia 15 tahun. Adik-adik juga masih kecil. Selepas mak bernikah lain, saya tidak mahu tinggal bersama mak, sebab saya rasa tidak selesa. Bapa tiri terlalu muda, boleh dipanggil abang.

“Saya minta izin balik kampung dan tinggal bersama nenek serta menyambung persekolahan di kampung. Mak tidak benarkan kerana tidak mahu nenek susah kerana kami tiga beradik.

“Saya pula tidak sedap hati dengan perangai bapa tiri, nampak gatal dan miang. Pantang saya dan adik perempuan duduk menonton TV di ruang tamu, dia juga datang mengendeng.

“Apabila mak tidak ada di rumah sebab kerja, perangainya semakin menjadi-jadi. Saya mula takut dan bimbang keadaan akan menjadi lebih buruk. Tapi saya pujuk hati. Tak mahu fikirkan yang buruk-buruk tentang bapa tiri.

“Satu malam, mak kerja ke luar daerah. Dua hari mak tidak balik kerana bertugas. Tinggal saya dan adik-adik dengan bapa tiri.

Saya sangat bimbang kerana selepas mak pergi, bapa tiri nampak seronok sangat.

“Dia bersiul-siul dan menyanyi sepanjang hari. Sebelah malam, kami adik beradik menonton TV di ruang tamu, dia ada sama.

Saya tidak syak apa-apa. Tetapi setelah adik-adik tidur, dia cuba menggoda saya.

“Dia cuba memeluk saya, tapi saya sempat lari ke dalam bilik. Saya kunci pintu bilik. Dia menjerit-jerit dari luar memanggil saya tetapi saya buat tidak peduli, saya nekad, apa jadi sekalipun saya akan bertahan sampai hari siang.

“Saya telefon kawan baik saya dan ibunya minta mereka datang ke rumah saya awal pagi esok. Mereka tanya kenapa tapi saya jawab saya akan jelaskan esok pagi. Sepanjang malam itu, tubuh saya mengigil tidak tahu apa yang patut dilakukan.

“Allah mendengar doa saya. Siang datang terlalu cepat. Bapa tiri tidak berani buat apa-apa, sebab adik-adik tidur dengan saya. Sepanjang malam saya berdoa, tidak putus-putus sampai Subuh.

Hampir pukul 7 pagi kawan baik saya dan ibunya datang.

“Saya dan adik-adik keluar dengan membawa beg pakaian yang telah kami kemas malam itu. Terkejut bapa tiri saya melihat kehadiran kawan baik saya dan ibunya itu. Tapi dia tidak berkata apa-apa. Saya tahu dia marah.

“Di dalam kereta saya ceritakan semua yang berlaku kepada kawan baik saya dan ibunya, mengucap panjang mereka. Malah mereka marahkan saya kerana tidak bagi tahu sebabnya dari malam tadi.

“Saya diamkan kejadian itu dan tidak memberitahu sesiapa walaupun nenek dan mak. Pada masa yang sama, saya berusaha mendapatkan tempat di asrama, tidak mahu lagi tinggal di rumah.

Alhamdulillah, doa saya Allah makbulkan.

“Cuti sekolah saya balik ke rumah nenek atau ke rumah keluarga angkat saya. Saya bagi pelbagai alasan kepada mak tidak mahu balik ke rumah dan banyak menghabiskan masa di rumah nenek. Saya benci melihat wajah bapa tiri.

“Keputusan SPM saya baik dan diterima masuk ke universiti. Saya bersyukur kerana dapat tinggalkan rumah terus. Dalam masa belajar, saya tidak pernah menyusahkan mak. Balik pun jarang. Mak pun tidak ambil kisah tentang saya kecuali nenek yang sampai sakit-sakit rindukan saya. Kalau balik rumah mak, saya akan bawa kawan dua tiga orang sebab tidak mahu bapa tiri buat hal lagi.

“Tamat pengajian, saya dapat kerja di sebuah syarikat swasta. Kemudian saya bertemu dengan seorang lelaki yang kini telah menjadi suami saya. Orangnya sederhana, bertanggungjawab dan sayangkan saya. Kami menikah dengan izin mak.

“Sejak bernikah, saya tidak balik lagi ke kampung berjumpa mak dan suaminya. Tetapi saya masih berhubung dengan adik-adik yang juga telah berkeluarga. Setiap bulan saya kirimkan duit belanja untuk mak. Mak tidak bersalah.

“Keluarga suami terlalu baik melayan saya sehingga ke hari ini.

Bukan saya tidak sayang mak tetapi sebab ada bapa tiri, hati saya menjadi tawar untuk balik ke rumah. Saya berdoa agar Allah akan membuka pintu hati saya untuk kembali bersama mak.

Kepada siapa hendak mengadu.

“Sekarang saya hanya berdoa dan selalu mendekatkan diri kepada Allah kerana dia Maha Mendengar dan Melihat. Saya bukan utamakan keluarga mentua, tetapi saya sedih dengan apa yang berlaku kepada saya dulu.

“Sampai saat ini, mak dan nenek tidak tahu apa yang berlaku. Saya simpan rahsia ini kerana tidak mahu rumahtangga mak musnah. Walaupun telah 10 tahun berlalu, tetapi saya masih tidak dapat peristiwa tersebut.

“Semoga Allah bagi saya kekuatan untuk maafkan bapa tiri dan kembali kepada mak dan adik-adik macam dahulu. Saya rindukan mak dan adik-adik. Saya juga sangat berharap bapa tiri telah bertaubat! ’’ doa Atiqah sebelum menamatkan ceritanya.

Kisah yang diceritakan Atiqah buan perkara baru yang didengar.

Banyak kes seumpama ini berlaku dalam masyarakat kita, Cuma tidak dihebohkan kerana tidak mahu aib. Saya puji sikap Atiqah yang bijak menangani masalah ini walaupun ia menyebabkan tekanan perasaan kepadanya.

Pesanan saya, Atiqah perlu berusaha untuk kembali kepada mak dan adik-adiknya seperti masa lalu. Lupakan masa silam.

Maafkan bapa tiri. Bersyukur kerana dia menjaga mak dengan baik. Saya pasti dia juga telah insaf dan bertaubat serta menyesal dengan perbuatannya itu.

Menutup kata, sesungguhnya rahmat Allah amat dekat dengan mereka yang berbuat baik dan memaafkan orang lain terutama orang-orang yang wajib kita hormat dan sayang. Semua orang buat silap dan mereka perlu diberi peluang kedua, manusia juga seperti pasir di pantai, sekali ombak menghempas, sekali ia berubah.

Salam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s