Teks untuk Podcast 3 Oktober 2016

Podcast tersebut merupakan rakaman audio sebuah rencana yang diambil daripada akhbar Harian Metro bertarikh 23 September 2016 dan teks asalnya adalah seperti berikut:

Setempat

Cukup 14 tahun jadi kuli

Lelaki dilahirkan pekak dan bisu jadi bos sendiri buka bengkel kereta

Kuantan

Dilahirkan pekak dan bisu, tetapi itu tidak pernah mematahkan semangat insan istimewa ini untuk membina perniagaannya sendiri selepas kira-kira 14 tahun menjadl’kuli’.

Pemilik bengkel kereta Sharil Makmur Enterprise Tanjung Lumpur, di sini, Muhammad Sharil Abdullah, 35, tidak berpelajaran tinggi, namun berkat kesungguhan dan kesabaran dia kini menuai hasil apabila mampu memiliki perniagaan sendiri seterusnya bergelar ‘tauke’.

“Saya hanya bersekolah sehingga tingkatan empat dan selepas itu, saya pulang ke Kuantan untuk bekerja dari 1998 hingga 2012 sebelum membuka bengkel sendiri kira-kira empat tahun lalu,” katanya yang menetap di Kempadang, di sini.

Menyingkap kisah hidupnya, bapa kepada seorang anak itu berkata, dia dihantar keluarganya belajar di Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam, Selangor.

“Bagaimanapun, saya belajar setakat tingkatan empat dan pulang ke bandar ini selepas itu, bukan tidak mahu belajar tapi saya berpendapat ada cara lain untuk saya berjaya.

“Selepas berhenti sekolah, saya terus bekerja dengan seorang lelaki Cina, saya kutip pengalaman kerja dengannya sehingga berjaya membuka bengkel sendiri,” katanya.

Katanya, lebih membanggakan dia membuka bengkel berkenaan tanpa mengharapkan bantuan modal daripada sesiapa hanya menggunakan wang simpanan sendiri.

Anak keenam daripada lapan beradik itu berkata, wang yang digunakan untuk membuka bengkel berkenaan adalah hasil titik peluhnya sendiri selama 14 tahun ‘berguru’ dengan orang lain.

“Saya ingin buktikan, walaupun tanpa pelajaran tinggi orang kurang upaya (OKU) seperti saya juga boleh berjaya dalam hidup, asalkan ada kemahuan dan tidak terlalu bergantung kepada orang lain.

“Jika tidak kita, siapa lagi yang akan mengubah nasib kita,” katanya memaklumkan ahli keluarganya yang lain adalah normal.

Muhammad Sharil berkata, kekurangan diri bukan halangan baginya dalam menguruskan urusan kerja seharian.

Katanya, dia tidak mahu dilihat lemah kerana bergelar OKU dan ingin hidup berdikari tanpa bantuan pihak lain.

“Saya minta insan senasib dengan saya belajar berdikari dan jangan anggap diri kita lemah, kita mesti berusaha supaya boleh bersaing dengan insan normal, ada kelebihan dalam diri kita di sebalik kekurangan ini,” katanya.

Menururnya, dia boleh berbangga kerana isterinya, Rozaliza Abdul Rahim, 31, juga OKU sepertinya sentiasa berada dl sisi memberikan semangat dalam menjalani kehidupan seharian, di samping anak mereka yang berusia setahun, Muhammad Syawal Rizqi.

Sementara itu, jurubahasa Persatuan Orang Pekak Pahang (PADA) Wan Rofariza Wan Deraman berkata, pihaknya sentiasa memberikan sokongan dan galakan kepada OKU terbabit dalam usaha mereka memajukan diri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s