Teks untuk Podcast 2014 007 04

Podcast 2014 007 04, merupakan bahagian keempat daripada rakaman audio rencana-rencana daripada Mingguan Wanita 13 Disember 2013 dan teks asalnya adalah seperti berikut:

Personaliti Lelaki

Burn jatuh cinta pada seni mengulas sukan

“Gol! Rembatan daripada pemain nombor tujuh berjaya membolosi gawang Iawan.” Serentak itu jeritan kegembiraan diiringi aksi spontan seorang anak kecil di depan kaca televisyen.

Teruja dengan ulasan lancar sambil sesekali menjelmakan rasa dan reaksi berbeza penonton, membuatkan anak kecil ini tertarik. Kini, meski menginjak usia 31 tahun, rasa suka itu masih utuh tambahan pula peluang bersama stesen televisyen Astro Arena saluran 801 membuka jalan kepada anak muda ini melebarkan bakatnya.

Justeru, ujar pemilik nama Rueben Thevandran atau lebih dikenali sebagai Burn, kesempatan mengendalikan program Forum, Arena Bola dan Masa Tambahan Arena Bola memberi isyarat kecintaan terhadap bidang sukan terus mekar dalam jiwa.

“Program yang saya kendalikan mempunyai pengikutnya sendiri. Program Forum yang membawakan pelbagai pengisian pandangan dan pendapat peminat sukan mengenai isu-isu negara turut mendapat perhatian penonton.

“Masa Tambahan Arena Bola pula yang ke udara setiap Rabu jam 7 malam dan Ahad jam 1.30 tengah hari bagaimanapun masa tertakluk pada perubahan memaparkan detik-detik menarik serta keputusan terkini perlawanan bola sepak liga tempatan.

“Manakala program Arena Bola yang berlangsung setiap minggu jam 8 malam adalah liputan langsung perlawanan bola sepak tempatan dan antarabangsa yang membabitkan aksi pemain negara,” ujarnya.

Membuka cerita, lelaki yang berasal dani Kuala Lumpur ini menjadikan ikon pengulas sukan tersohor Haji Hasbullah Awang dan Zainal Abidin Rawop sebagai idolanya.

“Sebenarnya ketika menyanyi di AF dahulu, memang saya ada menyimpan hasrat untuk mengulas dalam sukan kerana minat sejak kecil lagi. Jadi bila dapat peluang ini mengapa saya tidak cuba sahaja?

“lbarat orang mengantuk disorongkan bantal, saya menyahut cabaran untuk beralih ke bidang penyiaran sukan kerana ia adalah minat dan cita-cita saya sejak dulu lagi.

“Ketika itu, saluran ini baru ditubuhkan dan bayangkanlah ia adalah satu-satu saluran sukan 100 peratus tertumpu untuk memartabatkan seterusnya membincangkan isu dalam sukan tempatan. Saya rasa bertuah kerana minat menceburi bidang penyiaran sukan akhirnya tercapai bersama saluran ini,” tuturnya yakin.

Tidak kesal tinggalkan radio

Tidak asing dalam dunia hiburan tanah air, anak bongsu daripada dua orang beradik ini sebelum ini mencipta nama menerusi program realiti Akademi Fantasia (AF) musim pertama sebelum popular sebagai penyampai radio di X-Fresh FM dan Era FM.

Sedang namanya dikenali dalam lapangan hiburan, keputusan nekadnya terjun ke bidang penyiaran sukan pasti bukan sesuatu yang mudah.

“Tujuh tahun saya membina kerjaya sebagai penyampai radio dan sudah sampai masanya saya beralih arah. Walaupun ia nampak sama kerana kedua-duanya saya sebagai penyampai tetapi ia sebenarnya sangat lain.

“Ternyata sukan itu jauh berbeza daripada hiburan dan ia membuatkan saya rasa teruja untuk terus memberikan yang terbaik dalam bidang in Saya akui selepas meninggalkan radio, ia memberi kesan terhadap populariti namun kerana minat, saya tidak kesal memilih penyiaran sukan sebagai kerjaya tetap saya sekarang,” ujarnya ramah.

Meski haluan kerjaya sudah banyak berubah, Burn menyifatkan ia tidak memberi kesan besar dalam kehidupan sehariannya kerana apa yang dilakukan ketika ini lebih memberi kepuasan dalam diri.

Tersasul tiga kali berturut-turut

Menyifatkan pengetahuan terhadap bidang sukan termasuk sukan antarabangsa perlu ada pada seorang pengulas, Burn mengakui pada awalnya dia berhadapan kesukaran menyesuaikan din.

“Selain perlu memikirkan tentang rating program, saya perlu ikut format penyampaian yang ditetapkan. Tidak boleh bercakap sesuka hati dan paling penting saya akan membuat ‘research’ terlebih dahulu sebelum mengendalikan program siaran langsung.

“Mula-mula memang agak susah kerana pengetahuan saya banyak kepada bidang hiburan dan muzik. Namun benarlah seperti yang dikata, kalau sudah minat, ia akan memudahkan perkara yang sukar. Saya banyak membuat ulang kaji dan memastikan penyampaian itu lancar serta teratur,” ujarnya.

Meski sudah masuk tahun keempat bersama Arena, Burn menetapkan sasaran sekurang-kurangnya empat tahun lagi untuk menjadi pengulas sukan.

“Walaupun sekarang saya sudah berada dalam bidang ini namun untuk mengulas itu bukan perkara senang. Pengalaman sangat memainkan peranan dan bagi saya mengulas sukan itu adalah satu seni yang berbeza.

“Sebolehnya sekarang ini saya tidak mahu lagi dikenali sebagai tudak’ AF sebaliknya bila orang bercakap tentang sukan mereka akan teringatkan saya seperti senior-senior saya yang lain seperti Akbar Sahari misalnya,” ungkapnya.

Berkongsi perihal pengalaman warna-warninya, putera kepada Joyce John ini tidak mungkin dapat melupakan kesilapannya tersasul sebanyak tiga kali ketika program siaran langsung.

“Entah apa yang berlaku kepada saya ketika itu sampai boleh tersasul tiga kali dalam satu rancangan live setengah jam sehingga tetamu di studio turut menegur perkara tersebut. la memang situasi yang tidak boleh saya lupakan dan saya lebih berhati-hati selepas itu.

“Saya berterima kasih kepada penerbit saya sebelum ini Slamet Sazly Yaakub yang selama ini banyak memberi sokongan dan memberi kepercayaan kepada saya. Dia percaya pada potensi saya dan menjadi inspirasi kepada saya untuk terus berjaya dalam bidang ini,” jelasnya menutup bicara.

Dunia Lelaki

Fahami sikap lelaki idaman

Bagi wanita, memahami sikap dan kemahuan lelaki bukan perkara mudah. Setiap lelaki mempunyai corak pemikiran berbeza hingga menyukarkan kaum Hawa memahami golongan ini.

Namun usah berputus asa, baik wanita yang baru mahu mengenali seorang lelaki, sedang dalam perhubungan atau berumah tangga, ketahuilah lelaki diciptakan untuk saling melengkapi wanita. Mereka tidak gemar berterus terang dan tidak salah untuk wanita cuba mengkaji sikap mereka itu. Jom semak antara sikap lelaki terhadap wanita.

Enggan luah perasaan secara terang-terangan

Wanita sering kali menganggap lelaki misteri kerana sifat mereka yang gemar menyembunyikan perasaan. Kebanyakan mereka enggan meluahkan perasaan cinta terhadap wanita yang diminati secara terang-terangan. Bukan tiada tetapi hanya segelintir sahaja yang berani.

Ada juga dalam kalangan mereka yang memerlukan masa dan suasana sesuai untuk meluahkan perasaan mereka itu. Jadi, jika wanita hendak mengetahui perasaan lelaki terhadap anda, pilih masa yang sesuai ya.

Ungkapan cinta menerusi perbuatan

Wanita perlu tahu dan fahami bahawa bukan mudah bagi seorang lelaki melafazkan kata-kata cinta. Ya, luarannya nampak ganas tetapi jauh di sudut hati mereka ada kelembutannya.

Lelaki lebih selesa meluahkan perasaan melalui perbuatan bukan perkataan. Pada mereka setiap perbuatan mereka terhadap orang yang dicintai itu jauh lebih bermakna. Jadi, jangan berasa hati andai lelaki idaman anda bukan jenis mat jiwang yang mudah melafazkan kata-kata cinta.

Serius dalam perhubungan

Hakikat yang harus diterima oleh wanita ialah lelaki lebih serius dalam perhubungan berbanding wanita. Tidak membicarakan soal perkahwinan meski usia percintaan sudah lama bukan bermakna si dia tidak serius.

Lihat apa yang sedang dilakukannya. Mungkin si dia sedang berusaha keras mengumpul duit dan keperluan lain sebelum melamar anda. Usah terlalu menekan kerana soal perhubungan ini lelaki memang serius memandang ke hadapan.

Berkongsi hobi dengan kekasihnya

Meski anda tidak gemar akan hobi teman lelaki anda, tidak salah untuk anda mencuba. Lelaki rasa dihargai andai wanita pujaan berkongsi hobi dengannya. Hal ini pada mereka sangat membantu dalam sesuatu hubungan. Percayalah, ia akan membuatkan diri kita lebih dekat dengannya.

Lelaki perlu ruang sendiri

Adakah anda tahu, lelaki bukanlah kumpulan individu yang suka dikongkong. Mereka akan rasa tercabar dan mudah berasa bosan. Tidak kira lelaki yang sudah berkahwin atau masih bujang, mereka perlukan masa dan ruang tersendiri. Janganlah terlalu mengongkong si dia. Benarkan si dia bersosial dan melakukan aktiviti kegemarannya bersama rakan. Anda cuma perlu percaya padanya dan segalanya akan baik-baik sahaja.

Tidak suka mengungkit

Berbanding wanita yang selalu menyimpan dan mengenang perkara negatif yang sudah berlaku tapi lelaki sebaliknya. Mereka tidak suka mengungkit perkara negatif yang telah berlaku. Mereka lebih memilih untuk melupakan apa yang telah terjadi dan teruskan kehidupan seperti biasa. Tapi jangan pula anda ambil kesempatan.

Lelaki dan seks

Adalah normal bagi lelaki yang berumur 60 tahun ke bawah memikirkan tentang seks sekurang-kurangnya sekali sehari. Mereka memikirkan seks dua kali ganda kerapnya daripada golongan wanita. Hakikat ini memang tak boleh diubah kerana ia sudah lumrah dan bukanlah sesuatu yang luar biasa. Bagi lelaki yang sudah berkahwin, seks adalah sangat penting bagi golongan ini. Pada mereka, seks adalah satu cara untuk mereka kekal rasa bahagia bersama pasangan.

Klinik Lelaki

Kenali risiko penyakit mengikut tahap usia

Seiring pertambahan usia, aspek penjagaan kesihatan juga perlu diberi perhatian lebih. Tidak seperti wanita, golongan lelaki sering memandang remeh aspek ini.

Justeru, tidak hairanlah penyakit mudah menyerang meski pada usia muda. Lebih menakutkan pada usia seawal 15 tahun lagi, golongan ini boleh mengidap penyakit serius. Berikut risiko penyakit mengikut tahap usia yang mudah menyerang golongan lelaki.

15-30 TAHUN

Kanser testis

Kanser ini adalah antara penyakit yang cukup digeruni namun jangan sangka ia hanya dihidapi oleh lelaki matang ataupun sudah berusia. la kerana dalam usia remaja, risiko mendapat penyakit ini tetap ada. Perhatikan tanda awal penyakit ini seperti benjolan pada testis atau zakar dan lakukan pemeriksaan segera. Usah risau kerana andai dikesan dari awal, rawatan boleh dilakukan dan penyakit ini masih boleh diubati.

Kemurungan

Masalah kesihatan ini tidak mengenal peringkat usia namun kecenderungan untuk berlaku pada peringkat usia ini adalah lebih tinggi. Keghairahan dalam mengejar kerja mahupun mencari pasangan hidup boleh menyebabkan tekanan. Andai tekanan berada di luar kawalan, maka lelaki pada usia ini mudah mengalami kemurungan. Gejala awal masalah ini ialah tidak mempunyai keyakinan, rasa bersalah, sukar tidur, mudah marah atau emosi tidak stabil.

20-40 TAHUN

Diabetes

Tidak mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat boleh menyumbang kepada risiko mengidap penyakit ini. Tandanya mudah iaitu anda akan kerap berasa penat dan dahaga. Bagi lelaki muda, diabetes jenis 1 kerap menyerang sekiranya mereka selalu kehilangan berat badan atau mempunyai berat badan yang tidak stabil (turun naik). Bagi pengesanan awal, tidak salah anda melakukan ujian darah untuk melihat tahap glukosa. Rawatan awal perlu bagi mengelakkan ia melarat di kemudian hari.

HIV

Bagi lelaki yang gemar bersosial, anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidap HIV lebih-lebih lagi sekiranya terdedah kepada sebarang aktiviti seks bebas. Jiwa muda dan naluri mahu berseronok mungkin perlukan kawalan diri jika tidak mahu dihidapi penyakit yang boleh membawa maut ini. Andai anda tergolong kepada gaya hidup bebas, lakukan ujian secepat mungkin.

Skizofrenia

Tekanan hidup kadangkala membuatkan lelaki berisiko mengalami skizofrenia. Antara simptom penyakit ini ialah penghidapnya seperti mendengar `suara-suara aneh’ yang kononnya mengganggu ketenteraman hidup mereka. Mereka sering berkhayal dan seolah-olah berada di ‘dunia lain’. Kadang-kala mereka akan melakukan perbuatan di luar jangkaan. Perhatian keluarga amat diperlukan dan ia masih boleh dirawat menerusi pengambilan ubat-ubatan.

40-60 TAHUN

Diabetes tahap 2

Penyakit ini sering menyerang golongan lelaki pada usia ini terutama pada mereka yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan tidak lagi mampu menghasilkan insulin bagi mengawal kandungan gula dalam darah. Cara paling baik untuk menanganinya adalah mengawal berat badan dan melakukan amalan perubatan yang disarankan. Bagaimanapun jika penyakit ini dibiarkan tidak dirawat, penghidap berhadapan dengan risiko penyakit jantung dan strok.

Obesiti

Adakah anda tahu pada usia lewat selepas bersara daripada kerja, selalunya ramai lelaki menghadapi masalah berat badan berlebihan akibat tiada aktiviti teratur. Selain risiko penyakit popular lain mudah menyerang seperti serangan jantung dan strok, kanser juga kini mendapat tempat.

Kanser paru-paru

Bagi perokok tegar yang bergantung kepada rokok sejak usia muda, nah, pada usia ini anda akan mengalami penyakit ini. Sekiranya anda mengalami batuk berlarutan dalam tempoh lama dengan berat badan makin susut, segeralah berjumpa doktor. Nannun lagi baik anda berhenti merokok sahaja tambahan pula ketika ini sudah ada cara bagi membantu anda berhenti merokok seperti Klinik Berhenti Merokok.

USIA 60 TAHUN DAN KE ATAS

Penyakit jantung

Penyakit ini memang cukup sinonim dengan lelaki pada usia ini. Dapatkan pemeriksaan doktor jika anda atau bapa seusia ini mengalami sakit dada.

Kanser prostat

Andai anda mengalami kesukaran untuk kencing atau sering terjaga malam untuk ke tandas, ketahuilah itu adalah tanda awal pembengkakan prostat. Dapatkan segera rawatan doktor.

Serangan vaskular

Penyakit ini mempunyai tanda seperti rasa sakit pada otot betis ketika berjalan. la adalah disebabkan oleh sekatan pengaliran darah ke otot. Mungkin juga boleh berpunca daripada arteri tersumbat akibat merokok dan diabetes.

Kisah Masyarakat

Hisham hilang kerja kerana penyakit buah pinggang

Setiap insan tidak pernah lepas daripada ujian hidup. Sekalipun perit ditanggung tetapi itulah rencah kehidupan yang harus ditempuh. Suka atau tidak, Hisham Isa, 43, terpaksa jua harungi dengan hati tabah dan redha. Mungkin tiada daya tetapi sebaik melihat ke wajah anak-anak dan pasangan yang minta dilindungi, semacam timbul satu kekuatan yang tidak diketahui.

Begitulah keadaan yang dialami oleh Hisham Isa, 43. Sebagai tonggak keluarga, dia berasa sedikit kecewa kerana tidak mampu aktif seperti dulu. Walaupun pada zahirnya dilihat sempurna tetapi derita penyakit buah pinggang kronik dan kencing manis yang ditanggung membuatkan dirinya tidak mampu bekerja. Bagaimanapun ada ketika digagahkan kudrat yang bersisa demi keluarga tercinta.

“Suatu masa dahulu saya mampu bekerja untuk mendapatkan sesuap nasi buat keluarga. Walaupun pendapatan yang diperoleh dengan bekerja kampung tidak sebesar mana tetapi kami tetap bahagia.

“Duit itulah yang digunakan untuk membayar sewa rumah, menyekolahkan anak-anak dan membeli serba sedikit barang-barang dapur. Alhamdulillah, anak-anak tak pernah merungut. Mungkin mereka juga faham dengan apa yang berlaku.

“Kesempitan yang dirasai kami kongsi dengan adik beradik lain. Walaupun bukan dikategorikan dalam kelompok orang berada tetapi mereka tetap prihatin menghulur bantuan. Malah tak pernah sekalipun kami disisihkan. Ada sahaja bantuan yang diberi baik dari segi makanan mahupun perkara-perkara lain.

“Sungguhpun begitu, saya tidak pula duduk menunggu. Mungkin ia satu keadaan yang selesa tetapi sebagai suami dan bapa, saya masih bertanggungjawab untuk mencari rezeki tambahan agar keluarga selesa dan terpelihara,” jelas bapa kepada tujuh cahaya mata ini sambil mengusap lehernya yang berbalut.

Dihalau keluar rumah 

Seakan termenung seketika, Hisham kembali menyambung bicara. Tak pernah sekalipun dia termimpi untuk mendapat penyakit tersebut kerana tenaga empat keratnya masih diperlukan. Tambahan pula anak-anak masih kecil dan perlukan perhatian. Namun, takdir Allah tiada siapa mampu menghalangnya. Di satu ketika, Hisham rebah sewaktu mengait buah kelapa sawit.

“Pada masa itu , saya memang menghidap penyakit kencing manis dan mengikut doktor ia sudah di tahap kronik. Sebulan kemudian, kedua belah kaki saya membengkak kerana tahap gula yang terlalu tinggi dalam darah. Setelah menjalankan pemeriksaan, saya dinasihatkan supaya menjalani rawatan dialisis bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk.

“Di peringkat awal, saya tidak bersetuju melakukannya. Maklum sahajalah, kami bukannya mampu hendak bayar kosnya nanti. Tetapi setelah mendapat bantuan dari Lembaga Zakat Selangor (LZS), beban yang ditanggung beransur ringan.

“Kalau dulu kami pernah dihalau dari rumah yang disewa akibat gagal menjelaskan sewa selama dua bulan tetapi kini keadaan tersebut takkan berulang lagi. Kami diberi sebuah rumah baru oleh LZS. Meskipun tidak sebesar mana tetapi ia jauh lebih selesa daripada rumah lama kerana kediaman ini milik kami sepenuhnya,” cerita Hisham.

Akuinya lagi kehidupan mereka sekeluarga dulu memang sukar hinggalah pernah dia dan anak-anak terpaksa mengikat perut kerana kelaparan.

“Mujurlah ada adik beradik, merekalah yang banyak membantu sebelum bantuan LZS diterima. Pernah juga saya ditanya, kenapa tak bekerja sedangkan fizikal nampak sihat.

“Sebenarnya sakit ini hanya saya yang merasai jadi saya sahaja yang tahu sejauh mana kemampuan untuk lakukan sesuatu perkara. Mata pun mulai kabur malah kalau saya berjalan atau berdiri pun tak boleh lama. Saya tak larat buat kerja lasak seperti orang lain,” katanya sambil mengeluarkan sebuah beg ubat-ubatan yang pernah diambilnya bagi memastikan kesihatan sentiasa berada di tahap yang baik.

Anak sulung tempat bergantung

Sudah dua tahun Hisham menghidap sakit buah pinggang dan selama tempoh itu juga dia hilang punca pendapatan. Hanya bergantung harap kepada bantuan yang dihulurkan. Sementara isterinya, Sharifah Khamis, 38, mengambil upah memotong benih-benih serai di rumah. Itu pun bukan selalu. Jika ada kerjanya maka adalah, jika tidak, dia hanya melakukan kerja-kerja rutin seperti biasa.

“Anak saya yang sulung sudah besar. Umurnya pun mencecah 21 tahun tetapi terpaksa melakukan kerja-kerja di sekitar kampung kerana ingin dekat dengan saya. Hanya dialah yang diharapkan untuk menghantar saya mendapatkan rawatan dialisis satu minggu tiga kali di bandar.

“Pernah juga dia menyuarakan untuk mencari pekerjaan tetap namun setelah diceritakan betapa dirinya sangat diperlukan untuk membantu saya melakukan rawatan maka niat tersebut dilupakan.

“Saya tahu keinginannya tetapi hendak buat macam mana. Kalau boleh saya memang tak mahu susahkan orang lain tetapi nampaknya memang terpaksa,” ujar bapa kepada anak yang bongsu berumur dua tahun setengah.

Kepada individu yang ingin menghulur sumbangan bolehlah melakukan demikian ke akaun berkenaan : Akaun Wadiah Bank Islam Hisham Bin Isa 12-195-02-005181-0

Kisah Masyarakat

Ombak badai jadi mainan – Jiwa Salleh dekat dengan laut

Gumpalan awan mendung berarak perlahan di terminal bot Jesselton Point. Beberapa orang pelancong asing dan tempatan memenuhi terminal bot yang terletak di utara Kota Kinabalu, Sabah. Sesiapa sahaja yang memenuhi ruang terminal pada hari itu pasti mengharapkan mendung menjauh pergi.

Gamitan Pulau Manukan, Sapi, Mamutik, Sulug dan Gaya menarik kuat keinginan pelancong untuk ke sana. Bagi membolehkan mereka sampai ke sana, khidmat bot diperlukan. Andai hujan turun bagaimana mahu membawa penumpang melepasi samudera yang terbentang luas itu.

Keempat-empat pulau itu mempunyai tarikan keindahan tersendiri. Pantainya bersih jauh daripada pencemaran malah air lautnya pula cukup jernih hingga membolehkan ikan-ikan berenang di permukaan terlihat jelas. ltulah tarikan pelancong yang mahu melakukan aktiviti snorkel secara beramai-ramai.

Ada juga lokasi-lokasi tertentu yang boleh dipilih oleh penyelam skuba untuk menguji kebolehan mereka meneroka keindahan hidupan lautan di laut dalam. Bagi mencapai hajat itu, mereka tetap memerlukan khidmat bot di jeti Jesselton Point.

Pastinya bukan calang-calang pemandu yang mampu membawa bot ke lokasi-lokasi yang dikehendaki pelancong. Hatta mahu nnenyeberang lautan membawa pelancong ke pulau-pulau berhampiran juga, kemahiran pemandu turut diuji.

Sungguhpun tugas pemandu bot ini dilihat sekadar membawa penumpang ke pulau-pulau dikehendaki, ternyata setiap mereka mempunyai latar cerita menarik yang boleh dikongsi.

Salleh Mohd Rizal, pemandu bot yang membawa penumpang ke Pulau Manukan, Mamutik dan Sapi ini berpengalaman luas malah pakar dalam mengendalikan bot-bot bersaiz kecil ini.

“Setiap bot ini boleh membawa kira-kira 12 orang penumpang. Setiap mereka akan dibekalkan dengan jaket keselamatan. Selain jenis bot yang saya bawa ini, ada lagi bot yang lebih besar dengan dibekalkan dua enjin. Pengendaliannya juga berbeza,” terang Salleh sambil menunjukkan bagaimana dia mengawal stereng.

“Sebelum bekerja di jeti ini saya sudah belajar memandu bot. Dari tahun 2002, waktu itu bot lebih kecil dari ini. ltu sekadar suka-suka. Bila tukar kerja, saya perlu membawa bot ini pula.

“Bukan sebarang orang boleh bawa bot in Mereka perlu belajar pengendalian bot ini. Saya belajar selama dua minggu tentang cara membawa bot, bagaimana hendak berhadapan dengan situasi cemas di lautan dan sebagainya,” ujar Salleh lagi.

Bukan mudah sebenarnya untuk mengemudi bot penumpang ini. Ada beberapa syarat yang perlu mereka penuhi. Selain tahu berhadapan dengan situasi cemas, pemandu bot juga perlu mempunyai penglihatan yang jelas.

Ini amat penting agar mereka dapat melihat akan bahaya yang berada di hadapan mereka. Apabila hari hujan, cabaran membawa bot di lautan lebih besar dan menggerunkan.

Bayangkan laut bergelora, jika tidak cekap mengendali bot boleh terbalik dan ia pasti membahayakan penumpang di dalamnya. Mengendalikan bot ketika laut bergelora juga berbeza, tidak boleh semberono sahaja.

Pulau indah penuh misteri

Selain memandu bot untuk membawa penumpang ke pulau-pulau berhampiran, Salleh juga membawa pelancong yang mahu melakukan selam skuba. Akuinya di bahagian belakang Pulau Mamutik adalah lokasi strategik untuk penyelam-penyelam skuba di Kota Kinabalu ini.

Tempat itu mempunyai hidupan yang indah dan penuh misteri. Sebab itulah, ia menjadi kegilaan penyelam skuba yang datang. Salleh juga pernah berhadapan dengan situasi cemas semasa membawa penyelam skuba ini.

“Waktu itu, bot berhenti dan penyelam sedang bersiap sedia mahu terjun ke dalam laut. Seorang penyelam skuba sedang menundukkan kepala mahu terjun. Entah macam mana tiba-tiba ombak memukul bot dan menyebabkan ia tertolak ke hadapan.

Ketika itulah ada sebuah bot melintasi, mujurlah saya sempat berfikir dan tahu cara hendak mengendalikan bot yang dipukul ombak. Akhirnya, bot saya dapat berundur ke belakang. Jika tidak pasti kepala penyelam skuba itu akan dilanggar bot yang sedang bergerak itu,” ceritanya lanjut.

Sebagai anak jati Kota Kinabalu, pastinya Salleh tidak mensia-siakan keindahan alam semula jadi yang ada di persekitarannya. Dirinya juga berkemahiran tinggi dengan aktiviti selam skuba ini.

Sebelum ini, Salleh pernah bekerja di kedai makan. Namun, jiwanya begitu dekat dengan lautan. Akhirnya Salleh di atas bot itu membawa penumpang ke pulau-pulau.

Mahir menyelam skuba

Salleh juga mempunyai kemahiran melakukan selam skuba. Tambahnya, aktiviti sebegitu bukan sekadar menenangkan jiwa, malah membolehkan dirinya bertemu dengan hidupan laut yang cantik dan tersendiri di dasar lautan. Salleh juga mempunyai pengalaman tersendiri mengenai aktiviti ini.

“Saya kerap melakukan aktiviti selam skuba ini dan sudah banyak hidupan laut yang telah saya temui. Tapi ada juga hidupan yang tidak pernah saya temui dan pelik-pelik ada di dasar lautan. Suatu ketika dulu, ketika menyelam saya pernah terserempak dengan seekor ikan besar seakan buaya.

“Paling penting ketika bertemu makhluk-makhluk menyeramkan sebegitu penyelam skuba tidak boleh panik. Tank nafas dalam-dalam dan bertenang. Biarkan sahaja hidupan itu berlalu. Panik itulah yang boleh mendatangkan kecederaan,” tambah bapa kepada tiga orang anak, Mohd Dirwan, 6, Ikhwan, 4 dan Khairol, satu tahun.

Dengan pendapatan RM600 sebulan, Salleh perlu bekerja lebih keras demi membesarkan anak-anak. Setiap hari dia perlu bertugas di situ sehingga jam enam petang. Itulah bot terakhir yang akan membawa penumpang keluar dari pulau.

Jika terlepas bot, pelancong boleh menginap di resort yang disediakan di pulau berkenaan. Namun, harganya jauh lebih mahal daripada tempat penginapan di dataran. Jika mahukan kelainan, apa salahnya mencuba.

Di Sebalik Tragedi

Ketumbuhan di muka punca mata Firdaus buta

Dulu dunianya penuh warna-warni. Pandangannya cerah sampai ke hujung. Dia merasa nikmat penglihatan dengan mensyukuri rahmat Ilahi. Namun ujian Tuhan tidak terhenti buat hambaNya dan dia menjadi insan terpilih untuk menerima ujian itu.

Mohd Firdaus Che Aad @ Saad, 27, tidak dilahirkan sebagai insan cacat penglihatan. Namun dia menerima hakikat buta sepenuhnya, kesan daripada ketumbuhan otak dan di bahagian muka.

Anak muda berasal dari utara ini kerap mengalami sakit kepala tahap nnelampau ketika berusia 14 tahun. Bila dirujuk ke hospital, dia cuma diberi ubat penahan sakit sehinggalah empat tahun kemudian, kesakitan dialami semakin serius. Tatkala itu juga penglihatannya semakin kabur sehinggakan pandangannya menjadi berbalam-balam.

Sekali lagi dia merujuk kesnya ke hospital dan pemeriksaan rapi doktor mendapati ketumbuhan di bahagian otaknya sudah terlalu besar dan perlu menjalani pembedahan segera.

“Pada tahun 2004, saya menjalani pembedahan membuang ketumbuhan di sel otak. Alhamdulillah, lebih 30 kali menjalani rawatan kemoterapi selepas pembedahan, saya sudah sembuh. Ramai rakan-rakan yang meninggal dunia sama ada ketika pembedahan mahupun ketika rawatan kemoterapi. Saya bersyukur kerana masih boleh menikmati kehidupan di bumi Allah ini.

“Namun kegembiraan hati saya tidak lama kerana beberapa tahun kemudian, di bahagian muka saya terdapat kesan seperti gigitan nyamuk. Saya dan mak sangka ia gigitan nyamuk dan ia hanya hal kecil.

“Tetapi lama kelamaan, ketumbuhan sebesar biji kacang hijau itu mula membesar sehinggalah muka saya mennbengkak menutupi bahagian muka dan hidung. Akibatnya saya sukar bernafas kerana ketumbuhan itu menghimpit keseluruhan muka,” katanya.

Dibelenggu masalah kewangan

Sementara itu ibu Mohd Firdaus, Rohani Ahmad, 52, pula menambah, ketumbuhan yang menghimpit saluran pernafasan menyebabkan anaknya itu tidak boleh bernafas. Hanya selepas pembedahan membuang ketulan di muka, barulah Firdaus dapat bernafas dengan sempurna.

Namun masalah lain pula timbul. Mata Firdaus terus kabur dan lama-kelamaan menjadi buta. Ada kalanya darah tidak henti nnengalir dari hidungnya umpama paip pecah.

“Bila hidungnya berdarah Along akan tadah dengan tuala. Sebab itu tuala sentiasa tersangkut di bahunya. Buat masa ini saya memimpinnya kalau ke mana-mana. Jika perlu ke PPUM, kami naik bas dari Alor Setar sebelah malam dan sampai Subuh hari.

“Kami akan berada di depan kaunter pendaftaran seawal pagi untuk membolehkan bertemu doktor lebih awal. Hendak berehat di surau hospital agak sukar kerana terpisah lelaki perempuan. Biarlah susah macam mana, saya tetap mahu nnemastikan Along kembali sihat,” ujar ibu tua ini penuh pasrah.

Insya-Allah, dalam waktu terdekat ini Firdaus akan menjalani satu lagi pembedahan untuk membetulkan batang hidungnya ke tempat asal. Akibat bengkak di muka, batang hidungnya sudah beralih ke sebelah kiri. Kesan bengkak mukanya masih kelihatan lagi.

Sementara itu, kesan daripada pembedahan lama, mulut Firdaus tidak boleh dibuka luas. Sehingga untuk memberus gigi pun payah kerana rahang mulut seperti terkunci.

Namun apa yang menjadi masalah buat keluarga ini adalah kos perbelanjaan ulang-alik dari Alor Setar ke Kuala Lumpur. Rohani hanya seorang ibu tunggal yang bekerja sebagai tukang cuci di rumah orang. Pendapatannya cuma RM8.50 sejam dan sehari dia hanya mampu bekerja selama lima hingga enam jam sahaja.

Dengan pendapatan tidak seberapa itu, Rohani menanggung empat orang anak. Selain Firdaus, anak-anak Rohani adalah Siti Fazilah, 20-an, Siti Asmidar, 19, dan Siti Zubaidah, 16 yang kini menuntut di Kolej Vokasional di Kuala Terengganu.

Telan kata-kata penghinaan

Kesusahan boleh mencampakkan seseorang ke lembah hina. Begitulah yang dirasai Rohani apabila dia sekeluarga pernah dihina dan dicaci hanya semata-mata kesusahan yang dialami.

Namun ibu ini terus sabar, malah dia meminta anak-anaknya untuk terus tabah dan sentiasa ingat pada kebesaran Ilahi. Biarlah dipandang hina, dicaci dan dicerca itu tidak menjadi kudis kerana kebesaran Allah SWT mengatasi segala-galanya.

Banyak kata-kata hina menggores perasaan saat Rohani dan Firdaus cuba mendapatkan bantuan buat menampung kos perjalanan ke hospital. Kata-kata itu keluar dari mulut insan-insan yang sepatutnya menghulurkan bantuan. Namun dua beranak ini hanya menelan pahit semua kata-kata tersebut kerana mereka sedar siapa diri mereka.

“Saya telan semua kata-kata penghinaan itu. Muka tebal namun saya terpaksa juga meminjam kerana bagi saya, biarlah asal dapat wang untuk mengubati anak agar dia kembali pulih seperti sedia kala,” ujarnya yang yakin ada hikmah di sebalik semua dugaan Tuhan ini.

Menurut Rohani, anaknya ada menerima bantuan sebanyak RM300 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat. Namun jumlah itu masih tidak cukup untuk menampung kos perbelanjaan mereka.

“Buat masa ini, pembedahan ke atas Firdaus dibantu oleh kebajikan hospital PPUM. Saya cuma perlu menyediakan perbelanjaan ulang alik Alor Setar ke Kuala Lumpur selain sedikit wang untuk membeli makanan. Saya tak perlukan banyak wang tapi kesusahan ada kalanya membuatkan orang sering memandang serong,” katanya dalam lirikan mata yang sayu.

Mohon diberi tempat berteduh

Buat masa ini Firdaus dan Rohani menetap di rumah sewa di Lorong Pauh, Jalan Langgar Alor Setar dengan kadar sewa RM200 sebulan. Lantaran kesempitan hidup, Rohani amat berharap kerajaan negeri dapat menyediakan sebuah rumah untuk keluarganya berteduh.

“Rumah kecil pun tak apa asalkan kami tidak dihalau keluar. Dulu arwah bapa tiri saya ada memberikan sedikit ruang tanah untuk dibina rumah dibiayai kerajaan negeri.

“Namun malangnya, bila bapa tiri dan ibu saya meninggal dunia, saya disuruh keluar dari rumah itu dengan pelbagai alasan. Memandangkan nama saya sudah ada dalam senarai penerima bantuan, saya tidak mungkin dapat pembiayaan lagi.

“Terkini tuan rumah tempat saya menyewa mahu membaiki rumah sewaan dan menyuruh kami keluar. Saya tidak tahu mana nak pergi. Sebab itu saya merayu agar diberikan sebuah rumah. Saya masih boleh bekerja dengan tulang empat kerat ini,” kata Rohani lagi.

Harapan Rohani melihat anak-anaknya menjejak kaki ke menara gading juga tidak kesampaian akibat desakan hidup. Dua dari tiga orang anaknya tidak dapat meneruskan pelajaran ke peringkat lebih tinggi kerana kesempitan wang.

Malah anak keduanya yang mendapat pendidikan lanjut di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) juga tidak dapat meneruskan pengajian kerana masalah kewangan.

Selain itu anak ketiganya juga sudah pun mendapat tawaran ke Institut Perhutanan Sarawak namun terpaksa membatalkan pendaftaran akibat ketiadaan wang memandangkan ketika itu, Rohani berdepan dengan pembedahan Firdaus.

“Memang sukar bila hidup susah. Ujian hidup saya juga besar termasuk suami yang meninggalkan kami begitu sahaja. Tapi syukur juga kerana Allah mengurniakan saya tubuh sihat untuk membanting tenaga demi anak-anak,” katanya yang pernah patah tangan akibat dilanggar sebuah kereta dan sehingga kini tangannya tidak berupaya mengangkat benda berat.

Bagaimanapun doa tidak putus-putus dipohon oleh ibu ini agar kehidupan Firdaus kembali pulih. Dia tidak mengharapkan bulan jatuh ke riba, cuma mahu Firdaus dapat melihat kerana begitu belas melihat anaknya yang terpaksa meraba-raba.

Pernah beberapa kali Firdaus jatuh ke dalam longkang atau pun atas jalan raya akibat tersadung kaki. Penulis sendiri melihat kepayahan Firdaus berjalan. Ternyata dia tidak boleh berjalan sendiri sebaliknya perlu dipimpin seseorang.

Selain itu Firdaus belum terlepas daripada ujian. Di sebalik ketumbuhan di mukanya, Firdaus turut menunjukkan tiga parut di bahagian dadanya. Parut seakan isi timbul itu bertambah besar kerana bengkaknya mula ketara dapat dilihat. Firdaus sendiri tidak pasti bagaimana parut itu boleh tumbuh di dadanya.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Jika pembaca bersimpati dan berhajat meringankan beban kewangan keluarga ini, bolehlah menyalurkan bantuan kewangan ke Akaun Maybank 152023-394354 atas nama Rohani binti Ahmad.

Kugapai Bintang

Suzana yakin kebolehan sendiri

Kemahiran mengurut sudah sekian lama menjadi milik Suzana Othman, 34. Tanpa mengikuti kelas formal, Suzana mampu melaksanakan tugas itu dengan berkesan.

Sekali pandang, Suzana Othman tidak seperti insan yang mempunyai kekurangan. Jalannya laju bagaikan insan normal. Pergerakannya juga tangkas dan bersahaja. Raut ceria sentiasa menemani perwatakannya. Barangkali itulah yang membuatkan orang senang dekat dengan dirinya.

Namun hakikatnya wanita tinggi lampai kelahiran Bota Kanan, Perak ini sejak lahir mengalami kecacatan pada kaki kiri. Namun dia redha menerima takdir yang tersurat buat dirinya.

“Waktu kecil, saya bersekolah di sekolah biasa. Semasa ke sekolah, saya hanya berjalan perlahan atau melompat-lompat dari rumah sampailah sekolah. ketika usia saya 10 tahun barulah saya memakai kaki palsu,” tuturnya Suzana, 34 tahun.

Kecacatan sedikit pun tidak mengurangkan keyakinan dalam dirinya. Sebaik tamat Tingkatan Lima, Suzana merantau ke Kuala Lumpur. Di sana dia bekerja sebagai pembantu peribadi di syarikat swasta. Pelbagai kerja pernah dilakukan termasuklah menjadi promoter dan perunding kecantikan di pusat kecantikan di ibu kota.

“Semasa bekerja di pusat kecantikan itulah saya belajar tentang dunia kecantikan dan urutan. Lama kelamaan, saya sedar kelebihan saya dalam bidang urutan mampu membuatkan saya pergi lebih jauh.

“Saya bukan sahaja belajar tentang urutan biasa malah berguru dengan bidan tentang cara-cara mengurut orang dalam pantang dan urutan kanak-kanak,”ujarnya yang ketika ini bekerja di Pusat Urut Terapi dan Refleksologi OKU Shah Alam.

Ujar Suzana di sini pemiliknya mengutamakan urutan untuk ahli sukan dan sedikit demi sedikit dia belajar mengenainya. Selain mengurut katanya dia juga serba sedikit harus mengetahui tentang penyakit bagi melengkapkan informasi kepada pesakit.

Tidak rasa terbeban

Memandangkan dirinya satu-satunya wanita yang bekerja di pusat itu, dia mendapat kelonggaran mengurut pelanggan wanita sahaja. Biasanya, Suzana akan melayan pelanggan yang membuat tempahan terlebih dahulu.

Setiap hari, Suzana akan mengurut enam orang pelanggan sahaja. ltu untuk pelanggan yang memilih urutan sukan. Bagi pelanggan yang mahu urutan relaks, Suzana tidak keberatan mengurut sehingga 10 orang pelanggan dalam satu hari.

“Saya bersyukur sepanjang saya menjalani kehidupan, saya mampu berhadapan dengan ujian yang diberikan. Saya gembira melaluinya dan tidak pula rasa terbeban.

“Sebenarnya sebelum ini saya tidak pernah berkawan dengan OKU, kawan-kawan saya kebanyakannya kalangan orang normal. Sampailah saya menyertai sukan bola tampar duduk, barulah saya kenal rakan senasib. Rupanya ada macam-macam kisah yang mereka alami,” ulasnya lanjut.

Terlibat dalam sukan bola tampar duduk

Bercerita pembabitannya dalam sukan bola tampar duduk, ujar Suzana sewaktu mahu membaiki kaki palsu di Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan (PLPP) di Bangi, pekerja di sana mempelawanya untuk menyertai pasukan bola tampar duduk.

Tertarik dengan tawaran itu, Suzana akhirnya bersetuju menyertainya. Pada tahun 2010, namanya tersenarai mewakili negara dalam kejohanan sukan Paralimpik. Kini, usaha yang tidak mengenal jemu membolehkan pasukannya memenangi pingat antaranya di Indonesia dan Iran sekali gus meraih pingat perak.

“Memanglah keadaan kaki saya ini menyebabkan banyak impian saya tidak tercapai. Malah mencari seluar yang sesuai pun sukar. Namun, saya bersyukur kerana ia memberi kelebihan kepada saya.

“Waktu mula-mula belajar sukan bola tampar duduk, punggung saya lebam-lebam. Pernah sekali saya beli seluar khas untuk menunggang basikal sebab tak tahan sakit. Kawan-kawan lain tiada masalah kerana rata-rata mereka berisi berbanding saya,” cerita Suzana lucu.

Tahun ini, dirinya sudah bersiap sedia menyertai pasukan negara ke kejohanan Paralimpik. Walaupun bekerja, majikannya cukup memahami. Dia diberi kelonggaran berlatih apabila hari kejohanan semakin ham pin.

Sungguhpun aktif dengan sukan dan kerja-kerja mengurut, Suzana sentiasa memasang impian untuk memiliki sebuah spa sendiri. Pastinya dia mahu berkongsi kemahiran dan kelebihan yang Allah berikan kepada orang lain di luar sana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s